OKRA ETUSIVU JÄSENET YHTEYSTIEDOT CraftShop In English
Teija Oikkonen  Teija Oikkonen
keraamikko

045 - 678 4880
teija.o(at)suomi24.fi

 

Ihmisläheisiä ja elämänmakuisia pienoisveistoksia

Työni ovat tarinoita elämän monimuotoisuudesta, muutoksista ja taitekohdista. Ne ovat myös kannanottoja inhimillisempien elämänarvojen puolesta. Aiheinani ovat usein ilo ja lohtu, usko ja toivo.

Töitteni nimet toimivat avaimina teoksen merkitykseen ja sisältöön. Elämässä tapahtuvien muutosten takia ihminen joutuu aloittamaan monta kertaa alusta. Jokainen muutos tuo mukanaan uuden alun ja oman tarinansa.

Tällaisesta käännekohdasta syntyivät Alkutarina-nimiset teokseni. Alkutarinoiden ovaali muoto pohjaa yleismaailmalliseen myyttiin alkumunasta, joka tunnetaan mm. Kalevalassa. Yksi Alkutarinoista helähtää kirkkaasti ja kauniisti, toinen kumahtelee vaimeammin, kolmas on täysin hiljainen. Ääni syntyy pienistä savihelmistä esineen sisällä.

Usein veistoksissani esiintyy vahva eläin, joka kantaa selässään lapsia tai aikuisia. Veistosten perusajatuksena on, että elämä kantaa ja vie meitä eteenpäin. Veistossarjojen nimet kuvaavat elämän eri tilanteita kuten Matkaanlähtijä, Uneenkantaja, Yhdessä, Selviytyjä tai Perheet.  Esimimerkiksi Matkaanlähtijässä pieni ihminen on valmiina astumaan matkalaukkuineen elämän näyttämölle elämää symboloivan vakaan ja vankan eläimen selässä.

Uniikkivadin ja -kulhon ideana on veistoksellisuus ja pinnan koristeellisuus. Käytän luontoaiheita etsiessäni esineelle muotoa ja koristelutapaa. Keramiikkataulujeni pintaan painan esim. intialaisessa kankaanpainannassa käytettyjä kuvioita, jotka käsittelen oksideilla ja lasitteilla. Näissä tauluissa käytän usein myös lasinpalasia, joita kerään meren rannalta. Siten meren hiomat lasinpalaset jatkavat tarinaansa töissäni.

Teosteni värimaailma on hyvin maanläheinen, Pohjoisen luonnon inspiroima. Niissä näkyy Pohjoisen taustani lisäksi Aasiassa viettämieni vuosien vaikutus.

Työskentelen Ullanlinnassa, Taivaanvuohi-korttelissa, vuonna 1908 rakennetussa piharakennuksessa, joka on aikoinaan toiminut mm. hevostallina.

Valmistuin artenomiksi Kuopion koti- ja taideteollisuusoppilaitoksesta vuonna 1990. Sen jälkeen olen toiminut itsenäisenä keraamikkona Helsingissä ja tehnyt keramiikan opetustöitä.